Orvosaink:
Rendelési idő:

 

BEJELENTKEZÉS SZERINT


Hétfő

10:00-20:00


Kedd-Szerda-Csütörtök:
08:00-20.00

Péntek: 14.00-15.00

Címünk:

7400 Kaposvár

Biczó Ferenc köz Németh István fasor oldali zsákutca vége

Térkép megnyitása

Telefon: 06 / 20 9 137 420

GEO: 46.359833 - 17.802943

Email: info@kaposvar-allatorvos.hu

Térkép megnyitása
HÍREK, ESEMÉNYEK
2021.12.12. | saját

A 9-Élet Állatorvosi Rendelő tovább bővíti laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatásait. Az eddigi szűrővizsgálatok mellett, ezentúl az alábbiakban felsorolt vizsgálatok helyben történő elvégzésére is lehetőséget biztosítunk.

2021.11.27. | saját

Kutyában a Lyme-kór korai gyógykezelésének hiányában a heveny lázas tüneteket hetek múlva nagy fájdalommal járó állandósuló ízület-gyulladásos kórkép követheti.

2021.11.27. | saját

Macska-AIDS - Feline immunodeficiency vírus (FIV) – Macskaleukózis (FeLV) - Macska fertőző hashártyagyulladása - Feline Infectiouis Peritonitis (FIP) - Macska parazitás betegségei közül a fonálférgek okozta Szívférgessége – Heartworm (HW) és az egysejtű véglény okozta Giardiosisa (GIA) fertőzés gyors tesztekkel szűrhetők.

2020.02.12. | saját

A koronavírussal fertőződött macska a számára idegen anyaggal szemben (antigén) ellenanyag (immunglobulin) termeléssel védekezik. Néhány egyedben azonban a védekezés átcsap a III. típusú allergiás reakcióba, ilyenkor az immunválasz „túlműködik”, a vírus az ellenanyaggal nagy mennyiségű immunkomplexet képezve a szervezet legkülönfélébb területeit károsíthatja.
A betegség gyakori nedves kórformájakor az immunkomplexek a vérerek falában okoznak gyulladást (vazkulitisz), amelynek következménye a látványos hasvízkór. Jellemző ilyenkor a fokozatos lesoványodás, és nehezített légzés mellett a nagy mennyiségű szabad hasüri folyadék gyülem miatt a „körtehas” tünet.
Az alattomosabb száraz kórforma változatos, attól függően, hogy az immunkomplexek hol fejti ki a károsító hatásukat. Például, ha a vörösvérsejtek felületén tapadnak meg, a szervezet azokat idegenként kezelve teszi tönkre (hemolízis), az eredmény a vérfogyottság (anémia). Máskor az immunkomplexek tömege a macska máját, lépét támadja meg (pyogranulómatózis), ilyenkor jellemző tünet a szervek megnagyobbodása mellett az állat sárgasága. De lehet a betegségnek célpontja az állat központi idegrendszere, vagy éppen a szeme.
A betegség cseppfertőzéssel terjed, és sajnos a fertőzött vemhes nőstények méhen belül is átadhatják az utódoknak a koronavírust.
Mivel a betegség ellen jelenleg nincs hatékony vakcina, és gyógykezelése sokszor kilátástalan a megelőzés fontosságát kell a hangsúlyozni. Ennek egyik ma könnyen elérhető lehetősége a fertőzött egyedek gyors teszttel történő szűrése, különös tekintettel a tenyészetekben.

2019.12.28. | saját

Honey, a weimari vizsla az elválasztását követő hetekben az elülső végtag ízületi gyengeségét látványosan mutatta. Tulajdonosai reményüket nem vesztve bíztak fáradékony kutyájuk felgyógyulásában. A megfelelő terápia segítségével, Honey két hónap múlva fájdalom-mentesen futkározott.

2019.10.30. | saját

Elek, az egyébként dunakanyari mudi, a szünidőt éppen Kaposváron tölti. Mivel Elek jobboldali szembetegsége, a korábbi kezelés ellenére, makacsul hetek óta kitart gazdái úgy gondolták, hogy itthon is megnézetik kedvencüket. Diagnózisa a dunántúli térségben még kevéssé ismert kórkép a Thelazia callipaeda okozta kutya szemférgesség. A harmadik szemhéj mögött, a kötőhártyazsákba megbúvó fonálférgek a mozgásukkal, az anyagcseretermékeikkel folyamatosan izgatják a kutya kötőhártyáját. Az eredmény a szemviszketés, az állandósult könnyezés, a belsőszemzugból a csurgóképződés.
Hazánkban a "keleti szembetegséget" 2014-ben írták le először. A betegség érdekessége, hogy fonálféreg lárvák terjesztői egy a kutya könnyéből táplálkozó apró gyümölcslégy faj a Phortica variegata.
A szemférgesség gyógykezelése a bódított állatban a kifejlett férgek eltávolításával, valamint a fejlődő lárvákra ható antiparazitás szer alkalmazásával történik.
Praxisomban Elek volt az első, aki ezzel a kutya szembetegséggel jelentkezett, és akinek három fonálféreg eltávolítását követően másnapra a kellemetlen szemtünetei megszűntek.

2017.04.04.
2017.03.31.
2017.03.31.