Orvosaink:
Rendelési idő:

 

BEJELENTKEZÉS SZERINT


Hétfő-Kedd-Szerda-Csütörtök:
16.00-18.00

Péntek: 14.00-15.00

Címünk:

7400 Kaposvár

Biczó Ferenc köz Németh István fasor oldali zsákutca vége

Térkép megnyitása

Telefon: 06 / 20 9 137 420

GEO: 46.359833 - 17.802943

Email: info@kaposvar-allatorvos.hu

Térkép megnyitása
HÍREK, ESEMÉNYEK
Kezdőoldal » Hírek » Macska Fertőző Betegségeinek Szűrővizsgálati Lehetősége és Jelentősége

Macska Fertőző Betegségeinek Szűrővizsgálati Lehetősége és Jelentősége

2021.11.27. | saját

Macska-AIDS - Feline immunodeficiency vírus (FIV) – Macskaleukózis (FeLV) - Macska fertőző hashártyagyulladása - Feline Infectiouis Peritonitis (FIP) - Macska parazitás betegségei közül a fonálférgek okozta Szívférgessége – Heartworm (HW) és az egysejtű véglény okozta Giardiosisa (GIA) fertőzés gyors tesztekkel szűrhetők.

Macska-AIDS - Feline immunodeficiency vírus (FIV) – hasonló retrovírus kórkép, mint az humán-AIDS (HIV) immunszupresszív betegség. Macskában a fertőzést a vírushordozó állatok – elsősorban - a kandúrok verekedéseik során a sebzéseken át terjesztik egymásra. Mivel jelenleg ez ellen a vírusos betegség ellen vakcina nem elérhető a védekezés fő szempontja a kandúrok ivartalanításával a verekedések visszaszorításával a fertőző kórok terjedésének megakadályozása. A fertőzés kontrolljához gyors teszt áll rendelkezésünkre.

Macskaleukózis (FeLV) szintén egy retrovírus okozta immunszupresszióval és itt már daganatos gyógykezelhetetlen kórképe a macskáknak. A kinti, kóborló macskák mellett elsősorban olyan macskaközösségekben terjedhet el (nyállal), ahol az állatok közös forrásból esznek isznak, űrítenek. A védekezés itt vakcinázási programmal lehetséges. A fertőzött állatok szűrésére szinté gyors teszt áll rendelkezésre.

Macska fertőző hashártyagyulladása - Feline Infectiouis Peritonitis (FIP) corona vírusos betegségről korábban beszámoltunk. Azóta új információ, hogy a gyógykezelhetetlennek tartott betegség ellen  gyógykezelési protokoll kidolgozni.

Macska parazitás betegségei közül a fonálférgek okozta Szívférgessége – Heartworm (HW) és az egysejtű véglény okozta Giardiosisa (GIA) fertőzésékre szintén szűrhetők. Előbbi kimutatása vérből, utóbbi, amely az embert, különösen a gyerekeket is hasmenéses tünetekkel megbetegítheti a bélsármintából történik.