Orvosaink:
Rendelési idő:

 

BEJELENTKEZÉS SZERINT


Hétfő-Kedd-Szerda-Csütörtök:
16.00-18.00

Péntek: 14.00-15.00

Címünk:

7400 Kaposvár

Biczó Ferenc köz Németh István fasor oldali zsákutca vége

Térkép megnyitása

Telefon: 06 / 20 9 137 420

GEO: 46.359833 - 17.802943

Email: info@kaposvar-allatorvos.hu

Térkép megnyitása
HÍREK, ESEMÉNYEK
Kezdőoldal » Hírek » Új kiegészítő labordiagnosztikai szolgáltatások rendelőnkben

Új kiegészítő labordiagnosztikai szolgáltatások rendelőnkben

2021.12.12. | saját

A 9-Élet Állatorvosi Rendelő tovább bővíti laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatásait. Az eddigi szűrővizsgálatok mellett, ezentúl az alábbiakban felsorolt vizsgálatok helyben történő elvégzésére is lehetőséget biztosítunk.

Új kiegészítő labordiagnosztikai szolgáltatások rendelőnkben

A 9-Élet Állatorvosi Rendelő tovább bővíti laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatásait. Az eddigi szűrővizsgálatok mellett, ezentúl az alábbiakban felsorolt vizsgálatok helyben történő elvégzésére is lehetőséget biztosítunk.

Pajzsmirigy működés vizsgálata

A pajzsmirigy működésének zavarai mind kutyák, mind macskák esetében viszonylag gyakori megbetegedésnek számítanak. Kutyák részéről leginkább a szerv csökkent működésével (hypothyreosis) találkozunk, míg macskáknál jellemzően idős korban elsősorban a pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis) fordul elő. Mindkét esetben már egy egyszerű tiroxin-szint (totál T4) meghatározás is erős gyanút kelthet a pajzsmirigy működési zavarára, különösen, ha az állat jellegzetes klinikai tüneteket mutat. Hypothyreosis esetén jellemző lehet a csökkent étvágy melletti súlygyarapodás, szimmetrikus szőrhullás, különösen a hátágyéki területen, illetve a has oldalán. Emellett az állat aktivitása erősen csökken, esetenként „fázóssá” is válhat. Hyperthyreosis fennállásakor ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, ilyenkor a páciens étvágya megnő, de emellett fogy, fokozott aktivitás, macskák esetén nem ritkán agresszív viselkedés és emésztő szervrendszeri tünetek is társulhatnak hozzá.

A pajzsmirigybetegség diagnosztizálásán túl a T4 szint meghatározás a kezelt páciensek kontrollvizsgálatára is kiválóan alkalmas, ennek eredményétől függően lehet az állat gyógyszeradagját megfelelően szabályozni, annak érdekében, hogy tünetmentes állapotot érjünk el.

Mellékvese funkcionális vizsgálata

Habár a pajzsmirigy betegségekhez képest jóval ritkábban fordul elő, de különösen kutyákban jellemző a mellékvese kéreg működésének kóros megváltozása. Ebben az esetben is mind fokozott, mind pedig csökkent működés előfordulhat, ennek kiderítésére szolgál a szerv által elválasztott egyik glükokortikoid hormon – a kortizol – vérbeli mennyiségének meghatározása. Annak érdekében, hogy minél pontosabban behatárolhassuk a betegség jellegét, speciális, úgynevezett provokációs tesztek elvégzése szükséges, ezek közül leggyakrabban az LDDS és az ACTH-stimulációs próbát alkalmazzuk. A tesztek eredményének és a klinikai tünetek jellegének együtteséből (pl.: megnövekedett étvágy és vízivás, gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés, intenzív szőrhullás, izomsorvadás, vagy éppen ellenkezőleg, csökkent vízivás, hányás-hasmenés, izomremegés) lehet következtetni a betegségre.

Amennyiben bebizonyosodott a mellékvese eredetű megbetegedés, a páciens gyógyszeradagjának meghatározásához és a terápia sikerességének nyomon követéséhez a kortizol szint rendszeres kontrollvizsgálata szükséges.

Gyulladásos fehérjék meghatározása

Csakúgy, mint az embereknél, a kutyák esetében is az akut gyulladásos megbetegedéseket bizonyos fehérjék vérbeli koncentrációjának változása kíséri. Ezek közül az úgynevezett C-reaktív fehérje, azaz CRP az egyik legegyszerűbben meghatározható, mindemellett ez a fehérje igen jól követi a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, akár már néhány óra elteltével is jelentősen változhat a vérbeli mennyisége.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnosztizálása

Különösen idősebb korban a nem ivartalanított kutyáknál gyakori elváltozás a prosztata megnagyobbodás, ennek következtében pedig gyakran nehezített vizelet-, illetve bélsárürítés, hasi fájdalom alakul ki. A humán PSA-hoz hasonlóan kutyákban is sikerült izolálni egy prosztata specifikus enzimfehérjét – CPSE – melynek vérbeli koncentrációja szoros összefüggésben áll a szerv jóindulatú megnagyobbodásával. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy sok esetben a CPSE még a tünetek megjelenése előtt lehetőséget biztosít a probléma azonosítására, ebből adódóan kan kutyák esetén az időskori szűrővizsgálatok értékes kiegészítője lehet.

 

Vizsgálatainkkal kapcsolatos tudnivalók

Saját pácienseink mintáin kívül szívesen elvégezzük „külsős” minták feldolgozását és kiértékelését is. Ebben az esetben a labordiagnosztikai vizsgálatokhoz a vérmintákat a beküldő állatorvos bélyegzőjével ellátott kísérőirattal együtt fogadjuk. Az eredményeket a beküldő állatorvos számára az általa megadott e-mail címre elektronikus úton továbbítjuk.

 

Amennyiben igényelni szeretné valamely vizsgálatunkat, kérjük, először keresse fel kezelő állatorvosát, illetve az alábbi elérhetőségen közvetlenül is érdeklődhet:

06/70/ 792 2013 hétköznap 08.00-16.00