Orvosaink:
Rendelési idő:

 

BEJELENTKEZÉS SZERINT


Hétfő

10:00-20:00


Kedd-Szerda-Csütörtök:
08:00-20.00

Péntek: 14.00-15.00

Címünk:

7400 Kaposvár

Biczó Ferenc köz Németh István fasor oldali zsákutca vége

Térkép megnyitása

Telefon: 06 / 20 9 137 420

GEO: 46.359833 - 17.802943

Email: info@kaposvar-allatorvos.hu

Térkép megnyitása
HÍREK, ESEMÉNYEK
Kezdőoldal » Hírek » Új kiegészítő labordiagnosztikai szolgáltatások rendelőnkben

Új kiegészítő labordiagnosztikai szolgáltatások rendelőnkben

2021.12.12. | saját

A 9-Élet Állatorvosi Rendelő tovább bővíti laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatásait. Az eddigi szűrővizsgálatok mellett, ezentúl az alábbiakban felsorolt vizsgálatok helyben történő elvégzésére is lehetőséget biztosítunk.

Új kiegészítő labordiagnosztikai szolgáltatások rendelőnkben

A 9-Élet Állatorvosi Rendelő tovább bővíti laboratóriumi diagnosztikai szolgáltatásait. Az eddigi szűrővizsgálatok mellett, ezentúl az alábbiakban felsorolt vizsgálatok helyben történő elvégzésére is lehetőséget biztosítunk.

Pajzsmirigy működés vizsgálata

A pajzsmirigy működésének zavarai mind kutyák, mind macskák esetében viszonylag gyakori megbetegedésnek számítanak. Kutyák részéről leginkább a szerv csökkent működésével (hypothyreosis) találkozunk, míg macskáknál jellemzően idős korban elsősorban a pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis) fordul elő. Mindkét esetben már egy egyszerű tiroxin-szint (totál T4) meghatározás is erős gyanút kelthet a pajzsmirigy működési zavarára, különösen, ha az állat jellegzetes klinikai tüneteket mutat. Hypothyreosis esetén jellemző lehet a csökkent étvágy melletti súlygyarapodás, szimmetrikus szőrhullás, különösen a hátágyéki területen, illetve a has oldalán. Emellett az állat aktivitása erősen csökken, esetenként „fázóssá” is válhat. Hyperthyreosis fennállásakor ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, ilyenkor a páciens étvágya megnő, de emellett fogy, fokozott aktivitás, macskák esetén nem ritkán agresszív viselkedés és emésztő szervrendszeri tünetek is társulhatnak hozzá.

A pajzsmirigybetegség diagnosztizálásán túl a T4 szint meghatározás a kezelt páciensek kontrollvizsgálatára is kiválóan alkalmas, ennek eredményétől függően lehet az állat gyógyszeradagját megfelelően szabályozni, annak érdekében, hogy tünetmentes állapotot érjünk el.

Mellékvese funkcionális vizsgálata

Habár a pajzsmirigy betegségekhez képest jóval ritkábban fordul elő, de különösen kutyákban jellemző a mellékvese kéreg működésének kóros megváltozása. Ebben az esetben is mind fokozott, mind pedig csökkent működés előfordulhat, ennek kiderítésére szolgál a szerv által elválasztott egyik glükokortikoid hormon – a kortizol – vérbeli mennyiségének meghatározása. Annak érdekében, hogy minél pontosabban behatárolhassuk a betegség jellegét, speciális, úgynevezett provokációs tesztek elvégzése szükséges, ezek közül leggyakrabban az LDDS és az ACTH-stimulációs próbát alkalmazzuk. A tesztek eredményének és a klinikai tünetek jellegének együtteséből (pl.: megnövekedett étvágy és vízivás, gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés, intenzív szőrhullás, izomsorvadás, vagy éppen ellenkezőleg, csökkent vízivás, hányás-hasmenés, izomremegés) lehet következtetni a betegségre.

Amennyiben bebizonyosodott a mellékvese eredetű megbetegedés, a páciens gyógyszeradagjának meghatározásához és a terápia sikerességének nyomon követéséhez a kortizol szint rendszeres kontrollvizsgálata szükséges.

Gyulladásos fehérjék meghatározása

Csakúgy, mint az embereknél, a kutyák esetében is az akut gyulladásos megbetegedéseket bizonyos fehérjék vérbeli koncentrációjának változása kíséri. Ezek közül az úgynevezett C-reaktív fehérje, azaz CRP az egyik legegyszerűbben meghatározható, mindemellett ez a fehérje igen jól követi a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, akár már néhány óra elteltével is jelentősen változhat a vérbeli mennyisége.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás diagnosztizálása

Különösen idősebb korban a nem ivartalanított kutyáknál gyakori elváltozás a prosztata megnagyobbodás, ennek következtében pedig gyakran nehezített vizelet-, illetve bélsárürítés, hasi fájdalom alakul ki. A humán PSA-hoz hasonlóan kutyákban is sikerült izolálni egy prosztata specifikus enzimfehérjét – CPSE – melynek vérbeli koncentrációja szoros összefüggésben áll a szerv jóindulatú megnagyobbodásával. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy sok esetben a CPSE még a tünetek megjelenése előtt lehetőséget biztosít a probléma azonosítására, ebből adódóan kan kutyák esetén az időskori szűrővizsgálatok értékes kiegészítője lehet.