Orvosaink:
Rendelési idő:

 

BEJELENTKEZÉS SZERINT


Hétfő-Kedd-Szerda-Csütörtök:
16.00-18.00

Péntek: 14.00-15.00

Címünk:

7400 Kaposvár

Biczó Ferenc köz Németh István fasor oldali zsákutca vége

Térkép megnyitása

Telefon: 06 / 20 9 137 420

GEO: 46.359833 - 17.802943

Email: info@kaposvar-allatorvos.hu

Térkép megnyitása
HÍREK, ESEMÉNYEK
Kezdőoldal » Hírek » Kullancs - Babesia - Haemoglobinuria - Sárgaság

Kullancs - Babesia - Haemoglobinuria - Sárgaság

2012.09.09. | saját

A hosszú forró nyár utáni csapadékos ősz kedvez a kullancsoknak. Ilyenkor a bokros, füves területeken sétáltatott kutyáink testére kerülve a kullancs táplálékul belőlük vért szív, és egyúttal különböző kórokozókat átolthatnak. Kutyákba, különösen Somogyban, például az egysejtű vörösvérsejtek élősködőit a babesiákat. A vérszívással meghízott kullancsok ezután az állatról leesnek.
A babesiáktól a fertőzött szervezet igyekszik megszabadulni. Ennek ára azonban nagy, a babesiákat tartalmazó oxigént-széndioxidot szállító vörösvérsejtek pusztítása, a belőlük kikerülő hemoglobin molekulák bomlása. Eredménye pedig a láz szindróma: a magas hőmérséklet, az étvágytalanság, az apátia, a szapora légzés és pulzus, és az anaemia.
A vesén keresztül átáramló vastartalmú vérfesték a haemoglobin molekula cola szerűen elszínezi a vizeletet. Ez a jelenség a haemoglobinuria, a vérfesték-vizelés. A szervezetben maradó haemoglobin molekulák toxikus bomlása azután néhány órán belül testszerte sárgásan elszínezi a szöveteket, így a látható nyálkahártyákat.
A fotón látható betegünk ínhártyáján - scleráján - már látható a sárgulás kezdeti jele.
A betegség idejekorán oktanilag kezelhető, de amennyiben nem tulajdonítunk jelentőséget az átmenetinek tartott rosszullétnek végzetes lehet a vörösvérsejtek szétesésének a következménye.

A jól lakott kullancs

Betegünk cola vörös színű haemoglobinuriás vizelete. Fontos feladat ilyenkor a vese működésének fenntartása, ezért elengedhetetlenül szükséges a folyadékpótlás.