Orvosaink:
Rendelési idő:

 

BEJELENTKEZÉS SZERINT


Hétfő-Kedd-Szerda-Csütörtök:
16.00-18.00

Péntek: 14.00-15.00

Címünk:

7400 Kaposvár

Biczó Ferenc köz Németh István fasor oldali zsákutca vége

Térkép megnyitása

Telefon: 06 / 20 9 137 420

GEO: 46.359833 - 17.802943

Email: info@kaposvar-allatorvos.hu

Térkép megnyitása
HÍREK, ESEMÉNYEK
Kezdőoldal » Hírek » Tájékoztató az ebek mikrochippezéséről

Tájékoztató az ebek mikrochippezéséről

2012.08.23. | saját

Tájékoztató az ebek mikrochippezéséről

A 115/2012 (VI.11.) Kormány rendelt 6.§ (11) bekezdése 2013. január 1-i. hatállyal kötelezővé teszi minden 4 hónaposnál idősebb eb transzponderrel történő egyedi jelölését (www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK12070.pdf).

A kutya esetében a beültetés helye a nyak baloldalának, középvonalában a bőralatti terület.

A mintegy rizsszemnyi nagyságú szövetbarát transzponder üvegkapszulába zárva egy mikrochippet és hozzátartozó antennát tartalmaz. Az egyszer-használatos injektorral élethosszig kutyáinkba ültetett transzponder egy passzív eszköz, mivel nem rendelkezik önálló energiaforrással, azaz önmagától jeladásra nem képes. Ehhez szükséges a néhány centiméterre közelített mikrochip leolvasó által sugárzott jelek, amelyek a mikrochipről visszaverődve rádióhullámokká modulálódnak, ekkor a leolvasó kijelzőjén megjelenik az egyedi mikrochip 15 karakterű számsora. Az egyedi számsorhoz a legkülönfélébb adatok rendelhetők, a fenti rendelet pedig pontosan előírja ezeket és az adatrögzítés mikéntjét.

A gazdák számára talán a legfontosabb és egyben kiemelten fontos állatvédelmi jelentőségű az, hogy a megfelelő adatbázissal feltöltött informatikai rendszer segítségével az elkóborolt, elveszett kedvenceik a mikrochip leolvasást követően néhány perc alatt tulajdonosítható.

Ahhoz, hogy ez az informatikai rendszer nagy biztonsággal működjön, az Önök segítsége is szükséges. Kutyájuk kezelésekor, kérjük ne csak a mikrochip meglétét ellenőríztesse, hanem kérje állatorvosát, hogy ellenőrizze azt, hogy már transzponderrel bíró kutyája valóban a helyes elérhetőségi adatokkal szerepel a nyilvántartó rendszerben.

Amennyiben szükséges, kérje ennek pótlását, pontosítását!

Ha a fentiekkel kapcsolatban kérdése merült fel akár személyesen, telefonon, vagy e-mailben keressen fel minket.